RECENSIONI DEI NOSTRI VINI

Chianti Classico

Le recensioni fatte sul nostro Chianti Classico suddivise per annate.
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Scegli l’annata: 2015 // 2014 // 2013 // 2012 // 2011 // 2010

CHIANTI CLASSICO – ANNATA 2015

WEINHALLE – Der Ideal-Chianti. Vedi >

SOMMELIER TOSCANA AIS MAGAZINE – Top Ten Preview. Vedi >

SPIRITO DIVINO – Best Chianti Classico 2015. Vedi >

WINEPICKER – Top Ten Chianti Classico 2015. Vedi >

DISSAPORE – Le migliori 10 Etichette da comprare nel 2017. Vedi >
 

CHIANTI CLASSICO – ANNATA 2014

VINUM – Querschläger. Vedi >

SLOWINE – Gluck: La bottiglia della sera. Vedi >
 

CHIANTI CLASSICO – ANNATA 2013

L’Espresso 2016: 5 bottiglie * * * * *  – 18/20 – bt 40 000
Vino di straordinaria naturalezza espressiva, succoso, fresco, tonico e sfaccettato, dal frutto purissimo e dal tatto levigato, il finale è lungo e rinfrescante.

James Suckling: 91 punti
A fresh red with dried berry, cherry, bark and mushroom. Full body, fine tannins, characterful finish.

Jancis Robinson: 17 punti
Not like any Chianti Classico I have encountered before. Red cherry, freshness but very light on its feet – such delicacy. Much more density than I expected on the palate. Fragrantly fresh, recognisably Sangiovese but so elegant. Very supple and silky across the palate yet finished dry.
 

CHIANTI CLASSICO – ANNATA 2012

James Suckling: 92 punti
A beautiful red with delicate but rich flavors, bright acidity and an orange-peel undertone. Medium body with fine tannins and a fresh, clean, savory, salty ficnish. Very Burgundian. Pure Sangiovese. Drink now or hold. (October 20th, 2014)

Decanther, Emily O’Hare: Buyer’s guide to Chianti: 93 points (18/20)
Bright ruby and transparent, yet you find yourself searching the glass for a skeleton, skate- wing bones of neatly structured and delicate tannins fanning out through the fruit. Fine, focused and extremely drinkable. Drink : 2015-2022. Alc : 13,5%. (August 2015, p. 17 – 22)

Jancis Robinson : 17++ points
Mid ruby with orange tinges. Exotically spiced nose with black tea leaves and sweet red fruit that is still a little closed. Full, sweet fruit with amazing racy acidity and lots of grainy tannins. Very long and attention grabbing. (WS). Drink 2015 – 2022

L’Espresso 2015: Riecine ★★ (p. 505)
Sugli scenografici rilievi collinari di Gaiole, Riecine possiede vigne bellissime, che poche altre aziende del Chianti Classico possono vantare. Da qui nascono non a caso i rossi forse più completi e longevi di tutta la denominazione. Venerabili bottiglie de La Gioia e del Chianti Classico degli anni 80 sono ancora oggi vitali e straordinariamente espressive.

Chianti Classico 2012: 4 bottiglie * * * * 16,5/20
Come di consueto è ben stilizzato, tipico, un filo evoluto, rotondo, docile, elegante nelle forme.

Wine Enthusiast: 89 points
Here’s a vibrant wine that opens with pretty aromas of blue flower, rose and berry. The savory palate doles out juicy red cherry, mint, thyme and clove alongside fresh acidity and supple tannins. It finishes on a succulent note. Drink through 2018. (Published: 7/1/2015)

Wineanorak.com, Jamie Goode: 92 points
Complex and aromatic with elegant red cherries, plums, spice and subtle earth, with hints of pepper. The palate is fresh with some spiciness and just a hint of balsamic character, as well as bright, supple, spicy cherry and berry fruit. Nicely poised and quite classic.

The Telegraph: Three of the best Chianti , by Hamish Anderson (15 Jan 2015)
Riecine is a small organic estate making superb, refined wine. This is an elegant, complex bottle with flavours of lavender, thyme and raspberry. Young, it is best decanted.

ViniBuoni d’Italia 2016 – L’unica Guida ai vini da vitigni autoctoni italiani
RIECINE Chianti Classico 2012 DOCG : 4 stelle ★★★★
 

CHIANTI CLASSICO – ANNATA 2011

L’ESPRESSO 2014: Vino d’Eccellenza – 5 bottiglie * * * * * 18/20
Profondo all’olfatto, offre note di frutti rossi del bosco maturi sfumate da lievi punteggiature agrumate e fumé ; al palato è di grande pienezza, strutturato e agile al tempo stesso, puro nella articolazione dei sapori, dolce nella dote tannica. For more information: Le Guide de l’Espresso 2014

James Suckling: 91 points
A beautiful red with plums, flowers and hints of cedar. Full body, round tannins and a frech finish. Balanced and delicious. Drink now. (September 25th, 2013). All the rewards by James Suckling are here: James Suckling – RIECINE

Jancis Robinson: 17,5+ points
Just mid ruby. Beautiful chalky sweet cherry and raspberry fruit nose, with a hint of dried fruit. Transparent, elegant weight and youthful sweet raspberry palate with finely chiselled tannins. Near-perfect balance. Has the wow-factor. (WS) Drink 2014- 2022
Doctor Wine by Daniele Cernili: 91 Punteggio
Incredibile come un vino di una annata calda e difficoltosa riesca a proporre una fisionomia così raffinata: è evidente che l’altitudine dei vigneti, attorno ai 400 metri, unita alla mano di Sean e al terroir di Riecine danno qualcosa in più. Non coloratissimo ma di notevole brillantezza, da scuola di sangiovese ai profumi (viola), fresco e voluminoso e contemporaneamente dolce nel tannino al palato. Grande ritmo e grande scioltezza. Il meglio di un Chianti Classico giovane: fragrante e territoriale, ma di beva straordinaria.

Falstaff / Tasting Chianti Classico Riserva und Super-Tuscans RIECINE Chianti Classico 2011 : 91 Punkte
Funkelndes, mitteldichtes Rubin. Klare und einladende Nase, nach viel reifer, frischer Kirsche. Geschmeidig und klar am Gaumen, zeigt viel reife Frucht, süßer Schmelz, baut sich schön auf, im Finale feiner Druck, rund und trinkig.

ViniBuoni d’Italia – L’unica Guida ai vini da vitigni autoctoni italiani
RIECINE Chianti Classico 2011 DOCG : GOLDEN STAR 2015

CHIANTI CLASSICO – ANNATA 2010

James Suckling: 93 points
A wine with fresh fruit and chocolate, berry and juicy character. Lovely undertones of sliced orange. Long. Intense. (April 5th, 2013) “This 100% Sangiovese hails from the organically farmed 30 hectare Riecine estate located Gaiole in Chianti. Here the rocky quartz and clay soils, farmed meticulously by hand, yield fruit with intensity and depth. Reicine also implements some biodynamic treatments and believes in slow, natural yeast fermentation; this enhances Sangiovese’s natural spicy red fruit aromas and flavors and distinctive earthy character. For the Classico, a portion of the fruit ferments in small open vat lots with the balance in stainless steel, followed by aging for twelve to eighteen months in barrel. This is a lovely, medium-bodied Chianti with spicy red cherry and black plum aromas and flavors accented by cedar and earth spices. It’s got just the right balance of fruit and tannin to pair well with a variety of foods. For a classic Tuscan pairing, try it with pappardelle with boar ragu! ”

TASTED Journal by Markus del Monego & Andreas Larsson (April 2013 – #10) 88 points

AL – Transparent ruby red, high viscosity; some balsamic notes and red cherry; medium body, classical structure, fresh, red fruit, some spicy notes and a medium to long persistence. 87

MdM – Dark, purple red with almost garnet red hue. Quite classic style with aromas of dried figs and mild spices. On the palate almost balmy character, medium weight and rather good length. 89

DECANTER: 93 points
Pale ruby. Sweet fruit on the nose, with hints of aniseed and powder puff. Very young, round, full-flavoured, plummy, grapey, full-bodied palate with a concentrated fruit and marzipan finish. Drink 2014-2016

Doctor Wine by Daniele Cernili: 90 Punteggio
Se nel vino precedente si sentiva il varietale del sangiovese in modo didattico, qui a prevalere è il territorio: il floreale è attorniato dalla nota di pasta di mandorle tipica della zona. Lievemente più corposo al palato, ma con un tannino appena ruvido. A detta di Sean si tratta di un vino lievemente inferiore al 2011, a mio modesto parere quello che questo 2010 perde in finezza lo acquista in grinta. Eccellente.